top of page

Vegan recept | Broccolisoep

Bijgewerkt op: 30 okt. 2023

De meest romige troostgerecht in een kom. Wij houden er van! Zeker op een koude middag een warm soepje eten, heerlijk!


Deze veganistische romige broccolisoep is gemaakt met mega veel groenten. Allemaal overgebleven in de koelkast. Dit gebeurd ons wel eens vaker. En nadat de groene broccoli me zo verleidelijk bleef aankijken, besloot ik om weer eens een broccoli soepje te maken. Heerlijk gezond vegan recept en perfect op zo’n koude dag als vandaag!

Vegan recept Broccolisoep

Er wordt bij ons thuis veel soep gemaakt. Het blijft altijd heerlijk om ‘s middags een kopje comfortfood te eten, het gaat er veel makkelijker in dan een sneetje brood.


Wat ook ideaal is aan een vegan soepje is dat het vaak bij ons thuis gemaakt wordt van groenten die over zijn gebleven. Tijdens het weekboodschappen doen wordt ik meer dan eens enthousiast van alle prachtige groenten en neem ik meer mee dan we nodig hebben. Maar weggooien doen we niet aan, dus een heerlijk soepje maken van deze ‘vergeten’ groenten, is een van de vaakst voorkomende oplossing.

Gelukkig hebben we een fijne vriezer, zo kunnen we al die lekkere left overs makkelijk bewaren en worden ze tevoorschijn getoverd op het moment dat we er zin in hebben.


Deze romige broccolisoep is zijdezacht en goed vullend. Je krijgt er een echte vitamine shot van, heerlijk! Uiteraard volledig veganistisch. Mocht je zelf hem verder willen aankleden met bijvoorbeeld kaas, dat kan natuurlijk.


 

Ingrediënten:

  • Olijfolie

  • Prei

  • 2 kleine broccoli

  • 2 rode uien

  • 2 teentjes knoflook

  • 800 ml groentebouillon

  • 1 el kerrie

  • 1 tl chilipeper

  • zout en peper na smaak


Bereidingswijze:

  1. Verhit olijfolie in een pan en voeg de gesneden rode ui toe. Fruit de ui ongeveer 5 minuten.

  2. Voeg extra scheutje olijfolie en kerrie toe en meng door de uien. Voeg ook de broccoli, prei en aardappel toe. Laat 3 minuten sudderen. (Wil je een koolhydraatarme soep, laat dan de aardappel eruit).

  3. Voeg op het laatst de knoflook toe (anders wordt deze bitter)

  4. Voeg de groentebouillon toe en laat ongeveer 8 minuten op laag vuur koken.

  5. Haal wat prei en broccoli uit de pan voor de garnering en blender de rest van soep tot een egale massa.

  6. Voeg nog wat kokosmelk toe voor een romige twist en kook nog 2 minuten door.

  7. Schep in een kom, strooi wat pompoenpitjes of andere pitjes erover en geniet er van!


De perfecte romige veganistische broccolisoep

Vegan recept Broccolisoep

En dit is eigenlijk alles wat je moet weten voordat je aan dit heerlijke recept gaat beginnen. Zelf eten we er graag een glutenvrij broodje bij met wat geroosterde broccoli. Of lekker met een scheutje olijfolie, verse peper en rode chilivlokjes (lekker spicy). Mjam!


En wil je je vegan soep bewaren? Schenk het in een afgesloten bakje en stop het na afkoelen in je vriezer. Je kunt dit tot wel 6 maanden bewaren. Of bewaar het in je koelkast, de soep blijft tot wel 3 a 4 dagen goed. Leuk voordeel: hij wordt met de dag lekkerder.


En dan nu de afwas...

Lekker uitgebreid koken, daar houden wij wel van! En ook het opeten van al dit lekkers kunnen we als de beste. Maar dan het minst leukste gedeelte; de afwas... Het gebeurd ons regelmatig dat we zo uitgebreid en lekker aan het koken zijn (met heeeel veel proeven tussendoor natuurlijk ;) dat we vergeten om tussentijds een beetje op te ruimen. Resultaat: een ontplofte keuken!


Gelukkig hebben we een vaatwasser, hoera! En zijn we ook nog eens in het bezit van een heel fijn en ecologisch vaatwaspoeder. Heb jij hem al gespot in de webshop van Sammy Ray? Check direct dit fijne ecologische vaatwaspoeder of lees ons blog voor meer informatie.


Wat kun je gebruiken om de soep te pureren?

We willen een lekkere romige soep krijgen. De ingrediënten en bereidingswijze zijn nu wel duidelijk, maar laten we het ook nog even hebben over de verschillende tools die je kunt gebruiken om te pureren. Eigenlijk is het pureren van soep heel eenvoudig, maar je hebt er wel een apparaat voor nodig:


  1. De blender: onze persoonlijke favoriet ;) Het is lekker makkelijk en snel. Denk eraan, dat je – afhankelijk van het formaat van je pan – soms in meerdere etappes moet blenderen (geen idee of dit een bestaand woord is, maar jullie begrijpen vast wat ik bedoel ;)

  2. De staafmixer: ook zo’n handig apparaat die velen wel in een keukenkastje hebben liggen. Het pureert de soep eenvoudig, maar persoonlijk vind ik de blender de soep egaler maken.

  3. De keukenmachine: deze ligt wellicht in wat minder keukenkastjes, maar werkt ook prima voor het pureren van je soep. Het wordt niet zo glad als de blender, want het is voornamelijk bedoelt om ingrediënten te hakken en is de keukenmachine er minder op gericht om te pureren. Maar zeker mogelijk als je toevallig alleen dit apparaat hebt liggen.

202 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page